آموزش گفتار 3 فصل 2 زیست یازدهم بهصورت تستبیس، همراه با تدریس ویدیویی «دکتر الهه بنام» را، در این پست از رپیتیچ ببینید.
در دو گفتار قبلی با انواع حواس و ساختار آنها که شامل پیکری و ویژه میشود، آشنا شدیم. موضوع این گفتار، گیرندههای حسی جانوران است.
برای دسترسی به کل مباحث فصل دوم، روی لینک زیر کلیک کنید.
فیلم و جزوه فصل دوم زیست یازدهم
خب، اول از همه بریم که ویدیوی آموزشی این بخش رو ببینیم.
آموزش ویدیویی گفتار 3 فصل 2 زیست یازدهم
در این قسمت، بخشی از «آموزش گفتار سوم فصل دوم زیست یازدهم» را بهصورت ویدیویی میتوانید ببینید. مدرس این قسمت، خانم دکتر الهه بنام، رتبه 37 کنکور تجربی هستند.
فرم دریافت آموزش های ویدئویی زیست:
اگه تو هم میخوای کل زیستت رو تو کمترین زمان و با تدریس انیمیشنی مفهومی تستی رتبه 37 کنکور، خانم دکتر الهه بنام جمع کنی؛ کافیه این فرم رو پر کنی و منتظر تماسمون باشی:
روی نمره 20 و درصد بالای 70 زیست شناسیت (مثل رتبه های برتر هر سالمون) حساب کن!
بعضی از جانوران از طریق پا، صداهای اطراف را تشخیص میدهند. حیواناتی هم وجود دارند که محرکهایی که ما بدون ابزار تشخیص نمیدهیم را، با گیرندههای خود دریافت میکنند. در این گفتار، به پنج مدل از گیرندههای حسی که حیوانات از آنها بهره میبرند، میپردازیم.
گیرندههای حسی جانوران؛ گفتار سوم فصل دوم زیست یازدهم
انسان میتواند محرکهای محیطی ساده مانند دما، نور و درد را احساس کند و بفهمد. با این حال، محرکهایی مانند پرتوهای فرابنفش وجود دارند که انسان، فقط با دستگاههای ویژه متوجه آنها میشود. بعضی از جانوران قادر به دریافت محرکهایی هستند که انسان گیرنده آنها را ندارد.
گیرندههای مکانیکی خط جانبی
ماهیها در دو سوی بدن خود، ساختاری به نام خط جانبی دارند. این ساختار، کانالی در زیر پوست جانور است که با محیط بیرون، از راه سوراخهایی در ارتباط است. یاختههای مژکداری درون کانال قرار دارند که نسبت به ارتعاش آب، حساس هستند. مژکهای این یاختهها، در مادهای ژلاتینی قرار دارند. با به حرکت درآمدن ماده ژلاتینی توسط جریان آب موجود در کانال، یاختههای گیرنده تحریک میشوند.
ماهی به کمک خط جانبی، از وجود اجسام و جانوران دیگر (شکار و شکارچی) در اطراف خود، مطلع میشود.
گیرندههای شیمیایی در پا
در بعضی از حشرات مانند مگس، گیرندههای شیمیایی در موهای حسی روی پاها قرار دارند. مگسها به کمک این گیرندهها، قادر به تشخیص انواع مولکولها هستند.
گیرنده مکانیکی صدا در پا؛ گفتار سه فصل دو زیست 11
در جیرجیرکها، روی هر یک از پاهای جلویی، یک محفظه هوا وجود دارد که پرده صماخ روی آن کشیدهمیشود. این پرده در اثر امواج صوتی میلرزد و گیرندههای مکانیکی که در پشت خود قرار دارد را تحریک میکند. به این ترتیب، جیرجیرک صدا را دریافت و متوجه آن میشود.
گیرندههای نوری چشم مرکب
چشم مرکب دارای تعداد زیادی واحد بینایی است و در حشرات، وجود دارد. هر واحد بینایی یک قرنیه، یک عدسی و تعدادی گیرنده نوری دارد. هر یک از این واحدها، تصویر کوچکی از بخشی از میدان بینایی را درست میکنند. دستگاه عصبی جانور با یکپارچهکردن این اطلاعات، تصویری موزاییکی را ایجاد میکند.
گیرندههای نوری برخی حشرات مانند زنبور، پرتوهای فرابنفش را هم میتوانند دریافت کنند.
گیرنده فروسرخ مار زنگی
برخی مارها قادر هستند پرتوهای فروسرخ را تشخیص دهند. این پرتوهای فروسرخ در جلو و زیر هر چشم مار زنگی، درون یک سوراخ قرار دارند. مار به کمک این گیرندهها، پرتوهای فروسرخی که از بدن شکار میتابد را دریافت و متوجه محل آن در تاریکی میشود.
برای دسترسی به دیگر گفتارهای فصل 2 زیست 11، روی لینک های زیر کلیک کنید: