آموزش درس 1 فصل 1 فیزیک دهم

آموزش درس 1 فصل 1 فیزیک دهم

آموزش درس 1 فصل 1 فیزیک دهم به‌صورت تست‌بیس، همراه با آموزش نکته‌های کلیدی «شهاب نصیری» را، در این پست از رپیتیچ ببینید.

فصل یک فیزیک دهم، شامل شش درس می‌شود. در اولین درس به چیستی و چرایی کلی این دانش می‌پردازیم.

برای دسترسی به کل مباحث فصل اول، روی لینک زیر کلیک کنید.

فیلم و جزوه فصل اول فیزیک دهم

 

فرم دریافت آموزش های ویدئویی فیزیک:

اگه تو هم میخوای کل فیزیکت رو تو کمترین زمان و با تدریس انیمیشنی مفهومی تستی مهندس شهاب نصیری جمع کنی؛ کافیه این فرم رو پر کنی و منتظر تماسمون باشی:

روی نمره 20 و درصد بالای 70 فیزیکت (مثل رتبه های برتر هر سالمون) حساب کن!

 

فیزیک: دانش بنیادی، اولین موضوعی است که در این درس با آن آشنا می‌شویم. سپس به بررسی احتمال تغییر و اصلاح نظریه‌های فیزیکی می‌پردازیم. در انتها بخشی از دستاوردهای دانش و فناوری‌های نوین را با همدیگر می‌بینیم.

فیزیک: دانش بنیادی؛ درس اول فصل اول فیزیک دهم

مطالعه و یادگیری فیزیک، اهمیت بسیار زیادی دارد و یکی از بنیادی‌ترین دانش‌هاست. فیزیک شالوده تمامی مهندسی‌ها و فناوری‌هایی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در زندگی ما نقش دارند.

فیزیک‌دانان، پدیده‌های گوناگون طبیعت را مشاهده می‌کنند. آنها می‌کوشند الگوها و نظم‌های خاصی میان این پدیده‌ها بیابند. دانشمندان برای توصیف و توضیح پدیده‌های مورد بررسی، اغلب از قانون، مدل و نظریه فیزیکی استفاده می‌کنند. می‌دانیم که فیزیک، علمی تجربی است. بنابراین لازم است این قوانین، مدل‌ها و نظریه‌های فیزیکی توسط آزمایش مورد آزمون قرار گیرند.

احتمال تغییر و اصلاح نظریه‌های فیزیکی

مدل‌ها و نظریه‌های فیزیکی در طول زمان همواره معتبر نیستند و ممکن است دستخوش تغییر شوند. نتایج آزمایش‌های جدید می‌تواند منجر به بازنگری مدل یا نظریه‌ای شود. همواره این امکان وجود دارد که حتی نظریه‌ای جدید، جایگزین آن شود. یکی از مثال‌های بارز در دهه‌های آغازین قرن گذشته، مربوط به نظریه اتمی بود. نظریه اتمی با توجه به مشاهده‌ها و کسب اطلاعات جدید در خصوص رفتار اتم‌ها، بارها اصلاح شد.

تغییر مدل اتمی در طول زمان

ویژگی آزمون‌پذیری و اصلاح نظریه‌های فیزیکی، نقطه قوت دانش فیزیک است. این مورد نقش مهمی در فرایند پیشرفت دانش و تکامل شناخت ما از جهان پیرامون داشته است.

فیزیک، پایه و اساس تمامی مهندسی‌ها و فناوری‌هاست. بدون درک قانون‌های اساسی فیزیک، هیچ مهندسی نمی‌توانست موارد زیر را بسازد یا طراحی کند:

  • یک تلویزیون با صفحه تخت
  • فضاپیمای میان‌سیاره‌ای
  • لامپ کم مصرف LED
  • یا حتی بک ابزار ساده!

بخشی از دستاوردهای دانش و فناوری‌های نوین

در شکل‌های پایین، بخش بسیار کوچکی از دستاوردهای دانش و فناوری‌های نوین را با هم می‌بینیم. فیزیک، شالوده تمامی آنهاست.

جونو، کاوشگر ناسا

جونو کاوشگر ناسا

جونو (Juno) کاوشگری است که ناسا، به سوی مشتری، بزرگ‌ترین سیاره منظومه شمسی پرتاب کرد. پس از پنج سال، در اوایل تابستان 1395 به مداری نزدیک این سیاره رسید. این مدارگرد به ابزارهای پیشرفته‌ای مجهز شده‌ است. جونو اطلاعاتی درباره جو مشتری، ویژگی‌های مغناطیسی و گرانشی و همچنین چگونگی شکل‌گیری این سیاره به زمین ارسال می‌کند.

شتاب‌دهنده ذرات سازنده اتم

شتاب دهنده ذرات سازنده اتم

این شتاب‌دهنده در تونلی به طول 27 کیلومتر، در عمق 175 متری زمین و در مرز کشورهای فرانسه و سوئیس ساخته‌ شده‌ است. در این مرکز پژوهشی بیش از 3000 دانشمند و فیزیک‌دان مشغول به کارند. بزرگ‌ترین دستاورد این آزمایشگاه تاکنون، کشف ذره بوزون هیگز است که خبر تایید آن در تابستان 1391 اعلام شد.

GPS

سامانه موقعیت یابی جهانی

سامانه موقعیت‌یابی جهانی (GPS) مکان اجسام را با دقت قابل ملاحظه‌ای روی زمین پیدا می‌کند. بخشی از دقت این سامانه، به این دلیل حاصل می‌شود که GPS بر اساس نظریه نسبیت اینشتین کار می‌کند.

قطار مغناطیسی

ترابری مگ لو (قطار مغناطیسی)

ترابری مگ لِو (maglev)، یکی از دستاوردهای فیزیک اَبَررساناست. این وسیله نقلیه موسوم به قطار مغناطیسی حامل پیچه‌های ابررسانا در زیر خود است. همین امر باعث می‌شود تا قطار چند سانتی‌متر بالاتر از ریل، به‌صورت شناور درآید. با این فناوری، قطار با تندی‌ای فراتر از 400 کیلومتر بر ساعت حرکت می‌کند.

نمای بزرگ‌شده از یک حشره

نمای بزرگ شده از یک حشره با میکروسکوپ الکترونی

در عکس بالا، نمای بزرگ‌شده از یک حشره را می‌بینید. این عکس با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) گرفته‌ شده‌ است. در این نوع میکروسکوپ‌ها، به جای نور مرئی، از باریکه‌ای از الکترون‌ها برای تصویربرداری استفاده می‌شود.

CPU

پردازنده یا واحد پردازش مرکزی (cpu)

پردازنده یا واحد پردازش مرکزی (CPU) متشکل از صدها میلیون تا چندین میلیارد ترانزیستور بسیار کوچک و ظریف است. این ترانزیستورها در یک محفظه سرامیکی جای گرفته‌اند. شکل بالا یکی از پردازنده‌های نسل جدید است. در آن بیش از یک میلیارد ترانزیستور 22 نانومتری به کار رفته‌ است.

فعالیت 1-1

افزون بر فهرست بالا، فهرست دیگری از کاربردهای فیزیک در فناوری تهیه کنید که نقش مهمی در زندگی ما دارند. (این فهرست را می‌توانید به‌صورت پوستر، پرده‌نگار (پاورپوینت)، فیلم‌های کوتاه و … تهیه و ارائه کنید.)

اکنون بسیاری از موضوعات و مباحث فیزیک پیامدهای کاربردی داشته‌ و عملا در فناوری‌ها موثر بوده‌ است. فناوری‌های ارتباطات و فناوری‌های حمل و نقل (خشکی، دریایی، هوایی و فضایی) بخشی از این کاربردهاست.

از دیگر کاربردهای فیزیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فناوری‌های تولید (کشاورزی و صنعتی)
  • استخراج انواع معادن
  • فناوری‌های ساختمان
  • تولید انواع ماشین آلات
  • فناوری‌های آموزشی وابسته‌ به دانش
    • مکانیک
    • الکتریسیته
    • الکترومغناطیس
    • ترمودینامیک
    • فیزیک هسته‌ای
    • نورشناسی
    • فیزیک بهداشت
    • فیزیک پزشکی و … .

 

فرم دریافت آموزش های ویدئویی فیزیک:

اگه تو هم میخوای کل فیزیکت رو تو کمترین زمان و با تدریس انیمیشنی مفهومی تستی مهندس شهاب نصیری جمع کنی؛ کافیه این فرم رو پر کنی و منتظر تماسمون باشی:

روی نمره 20 و درصد بالای 70 فیزیکت (مثل رتبه های برتر هر سالمون) حساب کن!

 

برای دسترسی به دیگر درس‌های فصل 1 فیزیک 10، روی لینک های زیر کلیک کنید:

مطالب مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *