آموزش درس 3 فصل 1 فیزیک دهم

آموزش درس 3 فصل 1 فیزیک دهم

آموزش درس 3 فصل 1 فیزیک دهم به‌صورت تست‌بیس، همراه با آموزش نکته‌های کلیدی «شهاب نصیری» را، در این پست از رپیتیچ ببینید.

در درس قبل، مدل‌سازی در فیزیک را با همدیگر بررسی کردیم. قرار است در درس سوم فصل یک، با کمیت‌های اندازه گیری آشنا شویم.

برای دسترسی به کل مباحث فصل اول، روی لینک زیر کلیک کنید.

فیلم و جزوه فصل اول فیزیک دهم

 

فرم دریافت آموزش های ویدئویی فیزیک:

اگه تو هم میخوای کل فیزیکت رو تو کمترین زمان و با تدریس انیمیشنی مفهومی تستی مهندس شهاب نصیری جمع کنی؛ کافیه این فرم رو پر کنی و منتظر تماسمون باشی:

روی نمره 20 و درصد بالای 70 فیزیکت (مثل رتبه های برتر هر سالمون) حساب کن!

 

در این مبحث قرار است به بررسی اندازه گیری و کمیت‌های فیزیکی بپردازیم. بعد از آن با دو مفهوم کمیت نرده‌ای و کمیت برداری آشنا می‌شویم.

اندازه گیری و کمیت‌های فیزیکی؛ درس سوم فصل اول فیزیک دهم

فیزیک علمی تجربی است و هدف آن، بررسی پدیده‌های فیزیکی در جهان پیرامون است. اساس تجربه و آزمایش، اندازه گیری است. برای بیان نتایج اندازه گیری، به‌طور معمول از عدد و یکای مناسب آن استفاده می‌کنیم. در فیزیک به هر چیزی که بتوان آن را اندازه گرفت، کمیت فیزیکی می‌گویند. از این کمیت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طول
  • جرم
  • تندی
  • نیرو
  • زمان سقوط یک جسم

کمیت نرده‌ای

برای بیان برخی از کمیت‌های فیزیکی، تنها از یک عدد و یکای مناسب آن استفاده می‌شود. به این گونه کمیت‌ها، کمیت نرده‌ای می‌گویند.

کمیت های نرده ای

هر کمیت نرده‌ای را باید با عدد و یکای مناسب آن بیان کنیم. بیان یک کمیت فیزیکی، بدون ذکر یکای آن، معنایی ندارد.

فرض کنید جرم و طول قد شخصی به ترتیب، 65kg و 168cm است. در این حالت از دو کمیت فیزیکی نرده‌ای برای توصیف این شخص استفاده کرده‌ایم.

کمیت برداری

برای بیان برخی دیگر از کمیت‌های فیزیکی، افزون بر یک عدد و یکای مناسب آن، لازم است به جهت آن نیز اشاره کنیم. این دسته از کمیت‌ها، کمیت برداری نام دارند. با برخی از این کمیت‌ها مانند جابه‌جایی، سرعت، شتاب و نیرو در علوم سال نهم آشنا شدیم. تصور کنید جابه‌جایی دوچرخه‌سواری 42km به طرف شمال و سرعت متوسط آن، 25km/h به طرف شمال است. ما از دو کمیت برداری برای توصیف حرکت این دوچرخه‌سوار استفاده می‌کنیم.

کمیت های برداری

هر کمیت برداری را باید با عدد، یکای مناسب و جهت آن بیان کنیم. بیان یک کمیت فیزیکی برداری بدون ذکر یکا و جهت آن، معنایی ندارد.

برای نوشتن کمیت‌های برداری، مانند نیرو و شتاب، از علامت پیکان بالای نماد آن کمیت استفاده می‌کنیم. اگر علامت پیکان بالای یک کمیت برداری نیاید، مانند F و a، تنها اندازه آن کمیت برداری (شامل عدد و یکا) بیان شده‌ است.

برای دسترسی به دیگر درس‌های فصل 1 فیزیک 10، روی لینک های زیر کلیک کنید:

مطالب مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *