آموزش درس 4 فصل 2 فیزیک دهم + تدریس ویدیویی

آموزش درس 4 فصل 2 فیزیک دهم

آموزش درس 4 فصل 2 فیزیک دهم به‌صورت تست‌بیس، همراه با تدریس ویدیویی «شهاب نصیری» را، در این پست از رپیتیچ ببینید.

در درس قبلی با فرمول‌ها و روش‌های محسابه فشار در شاره‌ها آشنا شدیم. در چهارمین درس فصل دوم، قرار است مفهوم شناوری را بررسی کنیم.

برای دسترسی به کل مباحث فصل دوم، روی لینک زیر کلیک کنید.

فیلم و جزوه فصل دوم فیزیک دهم

خب، اول از همه بریم که ویدیوی آموزشی این بخش رو ببینیم.

آموزش ویدیویی درس 4 فصل 2 فیزیک دهم

در این قسمت، بخشی از «آموزش درس چهارم فصل دوم فیزیک دهم» را به‌صورت ویدیویی می‌توانید ببینید. مدرس این قسمت، جناب مهندس شهاب نصیری، مولف برتر آزمون‌های موسسات معتبر هستند.

 

فرم دریافت آموزش های ویدئویی فیزیک:

اگه تو هم میخوای کل فیزیکت رو تو کمترین زمان و با تدریس انیمیشنی مفهومی تستی مهندس شهاب نصیری جمع کنی؛ کافیه این فرم رو پر کنی و منتظر تماسمون باشی:

روی نمره 20 و درصد بالای 70 فیزیکت (مثل رتبه های برتر هر سالمون) حساب کن!

 

در این مبحث قرار است با شناوری و سازوکار آشنا شویم. یک فعالیت و یک پرسش نیز برای درک بهتر این مطلب ارائه شده‌ است. موضوع پایانی نیز به بررسی نیروی شناوری اختصاص دارد.

شناوری؛ درس چهارم فصل دوم فیزیک دهم

به احتمال زیاد تا به حال، توپ پلاستیکی خود را درون حوض آب فرو برده‌اید. بعد از آن دیدید که پس از حذف نیروی دست، توپ به طرف بالا جهیده‌ و روی آب شناور می‌شود.

فرو بردن توپ پلاستیکی درون آب و شناور ماندن آن

این را می‌دانیم که چگالی فولاد، حدود 8 برابر چگالی آب است. با این حال شناور ماندن‌ کشتی‌های فولادی روی آب، پدیده‌ای آشناست.

شناور ماندن کشتی های فولادی روی آب

جسمی که داخل آب غوطه‌ور باشد را بسیار راحت‌تر به نسبت زمانی که روی زمین قرار دارد، می‌توان جابجا کرد. در عکس پایین غواصی را می‌بینید که تنها با اشاره یک دست به آسانی جابجا می‌شود.

جابجا کردن غواص غوطه ور در آب تنها با یک دست

وقتی چگالی جسمی بیشتر از چگالی آب باشد، در آب فرو می‌رود و ته‌نشین می‌شود. حال اگر چگالی جسم کمتر از چگالی آب باشد، روی آن شناور می‌ماند. یک حالت دیگر نیز وجود دارد که چگالی جسم و آب یکسان باشد. در این صورت، جسم در آب به‌صورت غوطه‌ور درمی‌آید.

فعالیت 8-2

درون یک ظرف مقداری آب بریزید. یک پوش‌برگ (فویل) آلومینیمی به ابعاد تقریبی 20×20 سانتی‌متر تهیه و آن را مچاله کنید. پیش‌بینی کنید با قرار دادن‌ پوش‌برگ مچاله‌شده روی سطح آب، چه اتفاقی می‌افتد؟ آزمایش را انجام دهید.

پوش برگ آلومینیمی 20 در 20 و مچاله شده

پاسخ: فویل مچاله‌شده، روی آب شناور می‌ماند.

پوش‌برگ دیگری با همان ابعاد اختیار و این دفعه، آن را چندین‌بار (دست‌کم 5بار) روی هم تا کنید. اگر این پوش‌برگ چند لایه را روی سطح آب قرار دهید، پیش‌بینی کنید چه اتفاقی می‌افتد؟ آزمایش را انجام دهید. پیش‌بینی‌ها و نتایج آزمایش خود را به کلاس ارائه بدهید.

پاسخ: در این حالت فویل تا‌شده در آب فرو می‌رود. شناور شدن‌ یا فرورفتن جسم در یک مایع، به جرم بستگی ندارد و به چگالی جسم وابسته‌ است.

نیروی شناوری

ارشمیدس دانشمند یونانی دوران باستان، نخستین کسی بود که به نیروی شناوری پی برد. در حقیقت به جسم‌های درون یک شاره یا غوطه‌ور در آن، همواره نیروی بالاسوی خالصی وارد می‌شود. این نیرو از طرف شاره اعمال شده‌ و به نیروی شناوری معروف است.

دلیل این نیرو برای جسمی غوطه‌ور درون شاره به طور کیفی را می‌توانید در شکل پایین ببینید.

توضیح نیروی شناوری برای جسمی غوطه‌ور درون شاره

پیکان‌ها نشان می‌دهند که نیروهای ناشی از فشار وارده بر جسم، به دلیل افزایش عمق، در زیر آن بزرگ‌ترند.

پرسش 2-6

در شکل پایین، نیروی شناوری Fb و نیروی وزن W وارد بر چند جسم را مشاهده می‌کنید.

نیروی شناوری و نیروی وزن وارد بر چند جسم

اول از همه نیروی خالص وارد بر هر جسم را در نظر بگیرید. سپس وضعیت آنها را با کمک یکی از واژه‌های شناوری، غوطه‌وری، فرورفتن و بالارفتن توصیف کنید.

پاسخ: بادکنک (یا توپ بادی) = بالارفتن

چوب (شکل سمت راست) = شناوری

شکل وسط = فرورفتن

شکل سمت چپ = غوطه‌وری

برای دسترسی به دیگر درس‌های فصل 2 فیزیک 10، روی لینک های زیر کلیک کنید:

مطالب مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *